Jump to Navigation

Centrale verwarming, warmtepompen, zonneboilers

Installatie, onderhoud en renovatie

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 569 van /home/p16479pa/public_html/includes/menu.inc).

 

De warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie. Klassieke systemen halen namelijk alle energie die ze nodig hebben uit (fossiele) brandstoffen. Terwijl een warmtepomp maar voor een kwart van haar verbruik elektriciteit nodig heeft. Dat volstaat om de natuurlijke warmte uit de omgeving op de gewenste temperatuur te brengen. Véél beter dus op vlak van CO2-productie.

Werking:

Met een compressor (die elektriciteit verbruikt) wordt warmte uit de grond, het water of de lucht gehaald. Die warmte wordt - door de druk op te drijven - verder verwarmd tot een temperatuur die geschikt is voor het centrale verwarmingssysteem. Een warmtepomp is meestal gecombineerd met vloer-, plafond-, of muurverwarming. Zo’n installatie is enkel van nut in een zeer goed geïsoleerde woning en als de prestatiecoëfficiënt (COP) 3 of meer is.

De COP is de verhouding tussen de geleverde energie (afgegeven warmte) en de gebruikte energie (meestal elektriciteit). Met een COP gelijk aan 4 zal een warmtepomp per verbruikte kWh elektriciteit, 4 kWh warmte afgeven. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het verwarmingssysteem, hoe hoger het energieverbruik van de warmtepomp, en dus hoe lager de winst.

Vereisten:

Warmtepompen functioneren optimaal in woningen met een lage warmtebehoefte; met andere woorden in woningen die zeer goed geïsoleerd zijn.
De aanwezigheid van vloerverwarming in plaats van radiatoren spreekt ook sterk in het voordeel van een warmtepomp. De temperatuur in een vloerverwarmingsinstallatie (38°C) is namelijk lager dan de temperatuur die meestal noodzakelijk is in radiatoren (75°C ). Bij vloerverwarming moet de warmtepomp dus minder bijverwarmen, verbruikt dus minder energie en is het rendement  hoger.
Ook een juiste bepaling van het noodzakelijk vermogen van de warmtepomp is zeer belangrijk. Dit betekent dat de warmtepomp zo berekend wordt dat hij exact de warmte geeft die noodzakelijk is en niet te veel of te weinig.
Een warmtepomp zal een beter rendement geven en minder vlug verslijten als hij continu in werking is.

Passieve koeling:

Sommige warmtepompen bieden naast verwarming en warmwaterproductie eveneens passieve koeling.
De warmte die in de winter vanuit de bodem aan de vloerverwarming afgegeven wordt, wordt dan in de zomer via de vloerverwarming uit de ruimte weggenomen en aan de bodem ‘teruggegeven’. Dit betekent dat er geen elektriciteit gebruikt wordt om de lucht te koelen.

Informatie fabrikant:

Vaillant :  Info warmtepompen

 Main menu 2

by Dr. Radut.